HTML

Birdland

Politológia, közgazdaságtan, história, művelődéstörténet

Friss topikok

  • Helga Beauty Salon.: "A dzsentri és a proli mindig más pénzéből él." (Nádas Péter) Szent igaz, kár hogy Nádas a saját ... (2019.01.02. 15:30) A neofarok prolidiktatúra
  • lobster thermidor: A második gondolat urban legendnek jelzett zárójeles részéhez annyit fűznék hozzá, hogy a mese szí... (2012.06.02. 07:52) A falusi focista fél

2018.09.12. 16:01 LINOLEA

Eco, fascio, ecco

Két dolgot nem lehet elégszer ismételni: ceterum censeo, a Fideszre nem a választók kétharmada szavazott, hanem kevesebb, mint a fele, ők buherálták meg úgy a választási rendszert, hogy ebből kétharmad legyen, tehát minden erre való hivatkozás bayerság (a. m. ócska, gusztustalan hazugság). A másik, hogy a Sargentini-jelentés nem a magyarok, hanem a kormány ellen irányult, minden ezzel ellentétes állítás hollikság (álszent, pofátlan hazudozás).

Olvasok, mert olvasni jó, az alábbiakban Umberto Eco Öt írás az erkölcsről című szövegéből idézgetek. Eco (visszhang) itt (ecco) sorra veszi az illiberalizmus ismérveit, bár nem ezt a kifejezést használja, majd a végén kibököm, hogy minek a tulajdonságait leltározza 1997-ben megjelent esszéjében. Mik jellemzik a mindenkori önkényuralmat?

A tradicionalizmus, az okkult (szkíta, rovásírásos, türk és hun) múlt kultusza, egyszersmind a modernizmus és a felvilágosodás elutasítása, lásd Kásler dumáit, a kultúra és a kritikus magatartás üldözése, lásd az ellenzéki sajtó megsemmisítését és lojális pártkutyák kezére játszását, a véleménykülönbség árulás, ráadásul a másság jele, ezért az eszme terjeszkedésének eszköze a másság, a betolakodókkal szembeni félelem felnövelése, lásd migráns-kampány és a rasszizmus újra legitim közbeszéddé tétele, ami már napi szinten vezet atrocitásokhoz, niggerezéshez, migránsozáshoz, sőt fizikai erőszakhoz. A nacionalizmus, a nemzeti összetartozás érzésével való visszaélés, ami szükségképp’ igényli az ellenségképet, lásd Soros és a menekültek, mindig (lehetőleg nemzetközi) összeesküvés vizionálása, aminek hajtóereje az idegengyűlölet. A követőknek érezniük kell a fenyegetettséget. Az élet permanens harc, ami egy végső megoldásban győz, és hozza el az aranykort, amiben nincsenek rothadt parlamentáris kormányok.

Well, persze nem illiberalizmusnak nevezi Eco ezeknek a tulajdonságoknak az együttesét, hanem fasizmusnak, sőt mindenkori ősfasizmusnak, ami jelen van, ahogy ezt mi ismét tapasztalhatjuk az óvodától a parlamentig, „ismét egy kísértet, ami bejárja Európát”. Well, ez ellen lépett fel az únió, ezért esett pofára a csüngőhasú, legalább. 

Szólj hozzá!

Címkék: eco fasizmus


A bejegyzés trackback címe:

https://birdland.blog.hu/api/trackback/id/tr6914236691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása